Министерството на външните работи на Украйна счита за "аморален и неприятелски акт“ участието на лидерите на Армения, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан в тържествата в Москва по повод 78-ата годишнина от Победата във Втората световна война, предава РБК-Украйна, като се позовава на съобщение на дипломатическото ведомство в Telegram.

"Считаме участието на лидерите на посочените чужди държави в публично събитие заедно с военнопрестъпник, който парадираше с избухването на война в Европа в непознат от Втората световна война мащаб като аморален и неприятелски акт към Украйна, показваща презрение към украинския народ, който се бори за своето оцеляване и свобода“, се подчертава в съобщението.

"По време на събитието президентът на Руската федерация Владимир Путин, който е издирван от международното правосъдие за военни престъпления, оправда убийствата на украинци, унищожаването на украински градове и села, отвличането на украински деца и репресиите срещу жителите на окупираните украински територии“, отбелязват от украинското МВнР.

От дипломатическото ведомство припомннят, че "в нощта преди срещата Руската федерация изстреля 25 крилати ракети над Украйна, включително 15 над Киев, за да причини още повече смъртни случаи и да причини още повече разрушения на украинска земя“.

В заключение от украинското външно министерство изтъкват, че "народите на Централна Азия и Кавказ имат неоценим принос за победата над нацизма преди 78 години. Те не заслужават съдбата да бъдат използвани сега от Кремъл за участие във фалшива акция, която няма нищо общо с подвига на победителите над нацизма“.