Световната общност трябва да осъзнае, че просто няма друг начин за постигане на справедлив и устойчив мир в Украйна, освен с връщането на Крим и всички окупирани от руските войски територии. Това подчерта първият заместник-министър на външните работи на Украйна Андрий Сибига в реч на третото издание на форума "Кримска платформа“, съобщава кореспондент на Укринформ.

Дипломатът подчерта, че териториалната цялост на Украйна е невъзможна без възстановяване на украинския суверенитет върху територията на Автономна република Крим и град Севастопол. В този контекст Сибига призова да се подчертае на всички възможни международни платформи, че първопричината за "агресията на Русия срещу Украйна е опитът за анексиране на Крим преди десет години“.

"Затова световната общност трябва да осъзнае, че просто няма друг начин за постигане на справедлив и устойчив мир в Украйна, освен с връщането на Крим и всички временно окупирани територии. Друга алтернатива няма. Няма политика на умиротворяване, няма "Ялта-2“, няма "Минск-3“. Трябва по-активно да акцентираме върху това и да доказваме нашата позиция пред нашите партньори“, допълни Сибига.