Министерството на външните работи на Украйна смята за неприемливи изявленията на президента на Хърватия, който заяви, че Крим никога повече няма да бъде Украйна. Това заяви говорителят на дипломатическото ведомство Олег Николенко, цитиран от "Европейская правда".

"Чудя се дали Зоран Миланович можеше да стане президент на страната си с такава реторика през 90-те години на миналия век, когато Хърватия се бореше за запазване на своята държавност? Дали неговите избиратели щяха да се съгласят да си затворят очите за окупацията на част от територията на тяхната страна. Хърватия можеше да загуби една трета от земите си поради агресия, но благодарение на героичната борба хърватите успяха да защитят независимостта на своята държава“, заяви говорителят.

Министерството на външните работи смята за неприемливи изявленията на президента на Хърватия, който фактически постави под въпрос териториалната цялост на Украйна, отбеляза Николенко.

"Ние високо ценим и благодарим на правителството на Хърватия и на хърватския народ за непоклатимата подкрепа на украинците в борбата срещу руската агресия“, добави говорителят на украинското външно министерство.