Китай се готви да намери нови поводи за нападение срещу Тайван след преизбирането на Си Дзинпин. Това заяви външният министър на Тайван Джоузеф Ву в интервю за британския вестник The Guardian.

"И ние сме напълно сигурни, че китайците може да искат да използват друг претекст за атаките си срещу Тайван“, отбеляза Ву. По думите му китайската военна заплаха "става по-сериозна от всякога".

Външният министър на Тайван добави, че Пекин използва икономическа принуда и кибератаки и увеличи дипломатическите усилия за международна изолация на острова.

Дипломатът е убеден, че заплахите за Тайван са се увеличили, след като китайският президент Си Дзинпин бе преизбран за трети мандат. "Той е върховният лидер и вече никой не го оспорва“, коментира външният министър.

От 2020 г. броят на нахлуванията на бойни самолети в отбранителната зона на Тайван се е увеличил от 380 на 1500, според властите в Тайпе.

На 9 декември Министерството на отбраната на Тайван забеляза 4 кораба на ВМС на Народната освободителна армия (НОА) и 24 самолета в района на Тайванския пролив.

По-рано говорител на китайското министерство на отбраната заяви, че армията на Пекин продължава да се подготвя за война и категорично се противопоставя на всяка форма на сепаратистки дейности за постигане на независимост на Тайван и намеса на външни сили.