САЩ и страните от Европейския съюз нямат смелостта да принудят лидера на Косово да изпълни Брюкселските споразумения, които предполагат създаването на орган за самоуправление на местните сърби. Това мнение изрази министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в интервю за вестник "Вечернье новости".

"За Белград е неприемливо да се върнем към това, което беше подписано и договорено, само защото Брюксел и САЩ се колебаят да принудят (косовския премиер Албин) Курти да изпълни задълженията си. Ние няма да паднем в този капан и няма да се съгласим битката за превъзходство между Брюксел, Париж, Берлин и Вашингтон да се води на наш гръб“, подчерта Дачич и допълни, че Прищина досега е "пренебрегнала безброй пъти“ всички призиви и искания на Запада.

По-рано сръбският президент Александър Вучич обсъди ситуацията в Косово с Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, както и със специалния представител на Общността за Западните Балкани Мирослав Лайчак. В рамките на срещите събеседниците подчертаха необходимостта от намаляване на напрежението и рационално решаване на проблемите в Северно Косово. Сръбският лидер призова ЕС "да застане твърдо зад позицията за необходимостта Прищина да изпълни поетите по-рано задължения, преди всичко по въпроса за формирането на Общността на сръбските общини".