Прекратяването на конфликта в Украйна е възможно само с премахването на всички "незаконни санкции" и искове срещу Русия в международните съдилища. Така говорителят на външнополитическото ведомство в Москва коментира изявлението на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба за важността на популяризирането на "формулата на мира“ на президента Володимир Зеленски, съобщава "Коммерсант“.

"Т.нар. "формула за мир“ на Зеленски няма нищо общо с мира. Това не е нищо повече от набор от ултимативни искания към страната ни, нямащи нищо общо с реалността“, се казва в изявление на Захарова, публикувано на официалната интернет страница на МВнР на Руската федерация.

Позовавайки се на поста на Дмитрий Кулеба, тя отбеляза, че първият дипломат на Киев не предлага да се седне на масата за преговори. Според нея руската страна многократно е декларирала готовността си "за сериозни предложения от Запада и Украйна", но отхвърля езика на ултиматумите.

Сред исканията на руската страна Захарова посочи прекратяването на доставките на оръжие за Украйна, както и международното признаване на новите териториални реалности. "Неразделна част трябва да бъде премахването на всички незаконни санкции и дела срещу Русия в международни съдилища“, подчерта представителят на руското външно министерство.

През октомври 2022 г. Зеленски подписа указ, изключващ възможността за по-нататъшни преговори с президента на Русия, докато Владимир Путин остава на поста. През ноември обаче, в рамките на на срещата на Г-20, той изброи десет точки от "формула на мира“. Сред тях: възстановяването на териториалната цялост на Украйна и изтеглянето на руските войски.

Москва настоява анексираните региони да бъдат признати за руски. Зеленски увери, че няма да прави териториални отстъпки, защото в противен случай Украйна няма да може да даде гаранции за сигурността на държавата си. На 13 март Кремъл заяви, че "няма предпоставки ситуацията да премине в мирна посока“, а целите на руските действия в Украйна може да бъдат постигнати само с военни средства.