Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова подчерта, че евентуално решение на Гърция за доставка на системи за противоракетна отбрана С-300 на Украйна ще се счита за "много провокативен“ ход, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Смятаме плановете за доставка на Киев на С-300 или други руски/съветски системи за противовъздушна отбрана, които ще бъдат използвани срещу Русия, за много провокативни“, предупреди Захарова.

"Гръцките власти наскоро подчертаха готовността си да доставят на Украйна системата за противоракетна отбрана С-300, при условие че получат допълнително американски системи за противоракетна отбрана Patriot, които да ги заменят“, добави тя.

"Има пълно безразличие от страна на Гърция по отношение на международните ограничения върху търговията с оръжие“, заключи тя, заявявайки, че руските въоръжени сили ще локализират и унищожат всички военни доставки, изпратени на Украйна.

По-рано министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос обяви готовността на страната да предаде на Украйна разположените на остров Крит ракетни системи С-300, ако в замяна САЩ им доставят системи за противоракетна отбрана Patriot. Съответното съобщи гръцкият информационен портал pronews.gr.

По данни на медията Панайотопулос е признал, че правителството е готово да изпрати С-300 от Крит в Украйна в замяна на системи Patriot и е говорил не за закупуване, а за разполагане, т.е. системите да останат под контрола на американците. Изявлението му е направено по време на среща за предстоящите Коледни празници в Министерството на националната отбрана на южната ни съседка. В рамките му Панайотопулос е бил попитан за ролята на С-300. "Ако САЩ разположат Patriot на острова, след като тя бъде интегрирана в националната система за противовъздушна отбрана, С-300 може да бъде премахната", е отговорил министърът. "Същият процес важи и за всяка друга руска система за противовъздушна отбрана система, която те може да искат да изпратят в Украйна. Следователно правителството е готово да изпрати в Украйна не само С-300, но и комплексите Тор-М1 и Оса-АКМ“, пише порталът.

Според медията прехвърлянето на руски оръжия в Украйна под натиска на САЩ ще означава, че гръцката противовъздушна отбрана ще бъде лишена от способности. "Но вероятно за правителството на премиер Кириакос Мицотакис добрите отношения с президента на САЩ Джо Байдън са по-важни“, заключава порталът. При замяна на С-300 с Patriot обсегът на гръцката ПВО ще бъде намален от 150 км до 75 км, твърди медията.