Властите на Косово вървят към ескалация, западните страни трябва да окажат натиск върху Прищина и да я принудят да се откаже от военните си планове и да изпълни задълженията си, заяви пред РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко.

По-рано в интервю за Die Welt премиерът на Косово Албин Курти заяви, че страната иска да увеличи броя на войниците на НАТО "в името на укрепването на мира и сигурността в целия регион на Западните Балкани Според него в момента Косово увеличава разходите за отбрана и броя на своите войници и резервисти.

"Ние следим развитието на ситуацията в и около Косово с голяма загриженост. Виждаме, че косовските власти се насочват към ескалация, докато за нас е очевидно, че разчитат на подкрепа, открита и скрита, от своите куратори, преди всичко от страна на Европейския съюз и Вашингтон“, посочи Грушко.

Според заместник-министъра "всички, които влияят на курса на действие на Косово, трябва да оказват натиск върху него в посока намиране на политическо решение“.

"На първо място, да принудят Прищина да се откаже от своите военни планове, които ще доведат до дестабилизация на Балканите, и да изпълни всички поети преди това задължения, произтичащи от Брюкселското споразумение, което предвижда създаването на Общност на сръбски общини като централен елемент в решаването на косовския проблем", заключи той.