Властите на Северна Македония са уведомили официално Москва, че оттеглят съгласието си за учредяване на почетно консулство на Руската Федерация в град Битоля, съобщават на официалния сайт на руското МВнР, като уточняват, че не са получили мотиви за това решение.

В коментара на дипломатическото ведомство по случая се казва че "няма съмнение, че това отново е политически натоварен, враждебен жест. Поредната атака срещу нас има за цел да задълбочи разрива в руско-северномакедонските отношения, образуван на базата на зависимото поведение на Северна Македония,за да се демонстрира сляпата лоялност на тази балканска страна към западните съюзници, тяхната политика на санкции и брутален натиск върху Русия“.

"Жалко е, че този път в жертва на антируския курс на Скопие е принесена институцията на почетните консули, които помагат за развитието на междуличностните контакти, оказват подкрепа на хората и бизнеса. Явно не се интересуват много от собствените си интереси и провокират нашия отговор, който, разбира се, ще последва“, подчертават от руското МВнР.

Превод и редакция: Иван Христов