Съединените щати се отнасят към украинския президент Володимир Зеленски, както някога към лидера на групировката Ал Кайда Осама бин Ладен, който според официалната версия на американските власти е бил ликвидиран на 2 май. 2011 г. в резултат на спецоперация. Това заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация в понеделник в ефира на програмата "Голямата игра“ на руския Първи канал.

"За световната общност Зеленски е просто Бин Ладен номер 2, само че в европеиден образ. Вероятно е още по-страшно, защото той е хранен с лъжица в пъти повече, отколкото се случи с Бин Ладен тогава. И мащабът на това, което прави , [още] и жестокостта, която проявява към собствените си граждани, хора, които нарича свои“, каза тя.

Захарова припомни, че преди трагедията с кулите близнаци в САЩ в началото на 2000-те години Осама бин Ладен и членовете на неговата терористична група "са били техни момчета“, "приятели“ за Вашингтон, "хора, които са живели и работели на техните пари, които убиваха от същите американски оръжия". "Най-страшната трагедия в историята на Съединените щати, която напълно преобърна хода на тяхната история, промени Съединените щати“, продължи дипломатът. "Те станаха различна страна, страна, която постави свободата на второ място и въпросите на обствената си сигурност на първо. Кой направи това? Може би това са извънземни, може би някои изначални врагове на САЩ? Не, те станаха врагове едва когато тези кули паднаха“.

"Точно същото се случва сега със Зеленски“, подчерта официалният представител на руското дипломатическо ведомство.