Страните от НАТО са знаели, че Украйна планира да нанесе удари по руски военни летища. Това заяви Константин Гаврилов, ръководител на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол над въоръженията, предава РИА Новости.

"НАТО беше наясно с подготовката на последните украински атаки срещу руските военни летища. Ние им отговорихме незабавно с масиран удар срещу системата на военното командване, съоръженията на отбранителния комплекс и свързаните с тях енергийни съоръжения в Украйна. Никой не трябва да се съмнява, че това ще бъде винаги, в случай на продължаващи актове на украински тероризъм“, каза Гаврилов, говорейки на пленарно заседание на Форума на ОССЕ за сътрудничество в областта на сигурността.

Според Министерството на отбраната на Русия Украйна е направила опит в понеделник да атакува руски военни летища в Саратовска и Рязанска област с реактивни дронове съветско производство. Противовъздушната отбрана е прихванала дронове, но в резултат на атаката са убити трима руски военнослужещи, а други четирима са ранени.

По-рано високопоставен представител на властите в Киев призна пред американското издание The Washington Post, че Киев стои зад атаката срещу руските летища край Саратов, Рязан и Курск, въпреки че украинските власти запазиха официално мълчание.

На свой ред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът не разполага с данни за извършени атаки срещу руски летища.