Украйна се превърна в гарант за сигурността на европейската общност. Партньорите обаче трябва да се съсредоточат върху осигуряването на сигурността в Черноморския регион. Това подчерта министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску в рамките на реч на Конференцията по сигурността в Черно море, която се провежда в Букурещ, съобщава РБК-Украйна.

Ауреску отбеляза, че от началото на войната в Украйна Румъния остава надежден партньор на Киев и помага в борбата с последствията от войната.

"Но трябва да направим повече. Защото вече е ясно, че Украйна е гарант за бъдещата сигурност на европейската общност", подчерта външният министър на северната ни съседка.

Първият дипломат на Букурещ допълни, че международната общност трябва да формира единна позиция по въпроса за помощта за Украйна. По-специално, партньорите трябва да се съсредоточат върху опазването на сигурността в Черно море и Черноморския регион.

"Черно море е огледало, което показва как ще изглежда бъдещето на Европа и света“, увери Ауреску.

На 12 април в столицата на Румъния започна първата Черноморска конференция по сигурността, която се провежда в рамките на т.нар. Кримската платформа. Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба също участва в нея, като се очаква да проведе срещи с колегите си от Румъния и Молдова в рамките на конференцията.