Министерството на външните работи на Република Северна Македония обяви, че "остро осъжда извършения тази вечер вандалски акт, при който наред с другото с оръжие бяха повредени външните прозорци на гражданския клуб в Охрид“, предава скопското издание "Слободен печат“.

От полицията потвърдиха, че стъклото на витрината на клуб "Цар Борис III" отново е било счупено, но този път при нападението е използвано оръжие.

"Особено притеснителен е фактът, че тези вандалски прояви се повтарят за много кратък период от време, като се има предвид, че само преди няколко дни, на 20 ноември, станахме свидетели на поредния вандалски акт, когато беше повредена витрината на клуба. Подобни събития са напълно недопустими, могат да застрашат човешки животи и да засилят ретроградните процеси, които са в противоречие с европейската интеграция на страната. Призоваваме компетентните институции да разследват обстоятелствата, при които са извършени тези вандалски действия и да предприемат незабавни мерки за разкриване на извършителите, както и да предприемат допълнителни превантивни действия за осигуряване на адекватни условия за безпроблемното протичане на дейността на този и всички други граждански клубове и сдружения в страната. Всички граждани на Република Северна Македония имат еднаква свобода на сдружаване с цел реализиране на своите права и убеждения, което представлява законово и конституционно гарантирани човешки, граждански права и свободи - държавата, като надежден кандидат за членство в ЕС, трябва да гарантира това", пише в съобщението от МВнР.

Говорителят на СВР Охрид Стефан Димоски потвърди снощи, че в 19:12 часа вечерта в полицията е съобщено за повреда на стъкло в сградата на сдружение "Цар Борис III", намиращо се на булевард "Македонски просветители" в търговски център Амам в Охрид. При огледа от полицейски екипи на СВР Охрид е установено, че стъклото на външната врата и стъклото на прозореца на офиса са с две повреди, причинени от оръжие. За инцидента е уведомен прокурор от  Охрид, по чиито указания се предприемат мерки за изясняване на обстоятелствата около произшествието.

Между другото, снощи веднага след инцидента на мястото пристигна българският консул в Битоля Димитър Иванов.