Министерството на външните работи на Китай отрече хората в страната да са разочаровани от "превантивните мерки за контрол срещу разпространението на коронавируса“. Това обяви на брифинг говорителят на външнополитическото ведомство в Пекин Чжао Лидзиян.

Репортер попита Лидзиян дали китайските власти възнамеряват да премахнат настоящите антиковид мерки предвид "широко разпространеното разочарование“ сред хората."Ситуацията, която споменахте, не е вярна“, увери говорителят на китайското външно министерство.

Китай винаги се е придържал към политика на нулева толерантност към коронавируса и е правил подходящи корекции според действителната ситуация, допълни той. "Вярваме, че с ръководството на Китайската комунистическа партия и сътрудничеството и подкрепата на целия китайски народ борбата срещу коронавируса ще успее“, подчерта Чжао.

South China Morning Post съобщи в неделя, че през уикенда в няколко китайски града са се провели демонстрации, свързани с общественото недоволство срещу ограниченията срещу COVID-19.

Увеличение на броя на случаите на коронавирусна инфекция в Китай бе регистрирано в началото на ноември. През октомври китайските лекари регистрираха средно около хиляда заразени в цялата страна на ден. В много региони превантивните мерки са засилени, а хората се съветватни да намалят социалните контакти и да не напускат домовете си, ако не е наложително.