САЩ, със своите санкции срещу производителите на фотоволтаици в Синдзян-Уйгурския автономен регион (Северозападен Китай), прекъсват глобалните вериги на доставки, възпрепятствайки глобалните усилия за борба с изменението на климата. Това заяви говорителят на министерството на външните работи на Китай Чжао Лицзян, предава ТАСС.

"Отвратителните мерки, които САЩ предприеха на законодателно ниво по отношение на Синдзян, подкопават стабилността на международните вериги за доставки и също нанасят удар на глобалните усилия за борба с изменението на климата“, коментира говорителят на брифинг, в отговор на молба от западен журналист да коментира блокирането на "повече от 1000 пратки на компоненти за слънчева енергия на стойност стотици милиони долари, произведени в Синдзян" в американските пристанища поради нов закон, забраняващ вноса на стоки от китайския регион.

Според дипломата на Пекин твърденията на американската страна за принудителен труд в Синдзян са "абсолютни лъжи, разпространявани от малка група хора, които се противопоставят на Китай“. "В резултат на това Вашингтон накърнява собствените си интереси“, добави Чжао Лицзян.

Той настоя САЩ "незабавно да спрат да оказват натиск върху предприятията на КНР, произвеждащи фотоволтаични продукти". "Китай ще продължи твърдо да защитава законните интереси на своите компании", заключи представителят на МВнР в Пекин.

На 23 декември 2021 г. президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, който предвижда ограничения върху вноса на стоки от Синдзян-Уйгурския автономен регион, както и санкции срещу лица и организации, които според американската страна са отговорни за предполагаемото използване на "принудително труд“ в този регион на Китай. На 21 юни тази година държавният секретар Антъни Блинкен обяви, че митническата и гранична служба на САЩ е започнала да прилага тези мерки.

По-рано ръководителят на Държавния департамент също обвини Пекин в преследване на уйгурски активисти, определяйки политиката на Китай в региона като "геноцид и престъпление срещу човечеството". Там живеят уйгури, повечето от които са мюсюлмани. Според китайските власти в този регион действат сепаратистки групи, свързани с международното терористично подземие.