Пекин не носи отговорност за влошаването на двустранните отношения със САЩ. Това подчерта на брифинг говорителят на Министерството на външните работи на Китай Уан Уенбин, предава ТАСС.

"Китай не носи отговорност за настоящите трудности в китайско-американските отношения", цитира агенцията думите на говорителя на външнополитическото ведомство в Пекин.

Дипломатът добави, че Вашингтон трябва да спре да се намесва във вътрешните работи на Китай, да накърнява интересите на страната му и да поставя бариери пред развитието на двустранните отношения.

Уан Уенбин отбеляза също, че САЩ трябва "да се срещнат с Китай по средата“, за да върнат взаимодействието между двете държави в правилния път.

Позовавайки се на източници, по-рано изданието Politico съобщи, Пекин не е настроен за дипломатически контакти с Вашингтон и не е съгласен с предложението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да определи нова дата за посещение в Китай.

Блинкен отложи визитата си в Пекин през февруари, след като властите на САЩ забелязаха китайски балон над континента на височина доста над стандартната за търговски въздушен транспорт. На 4 февруари балонът бе свален с ракета във въздушното пространство на САЩ. С помощта на това устройство, според администрацията на Вашингтон, Китай е събирал важна разузнавателна информация.

Пекин твърди, че балонът е бил метеорологичен и се е озовал в американското въздушно пространство случайно.