Пекин се надява на реципрочни стъпки от страна на Вашингтон за нормализиране на двустранните отношения на планираната среща между китайския лидер Си Дзинпин и американския президент Джо Байдън. Това съобщи на брифинг говорителят на китайското външно министерство Мао Нин, предава ТАСС.

"Надяваме се, че САЩ и Китай ще откликнат взаимно на нуждите си, ще се справят правилно с различията, ще насърчават взаимноизгодното сътрудничество и ще избегнат недоразумения и погрешни преценки“, коментира Мао Нин.

Дипломатът добави, че Пекин също се надява да върне китайско-американските отношения "на правилния път на здравословно и стабилно развитие“.

"Ангажирани сме с постигането на взаимно уважение, мирно съжителство и взаимноизгодно сътрудничество със САЩ. В същото време ние решително ще защитаваме нашия суверенитет, сигурност и интереси за развитие", увери Мао Нин.

Президентът на Китай и държавният глава на САЩ ще се срещнат на индонезийския остров Бали в кулоарите на форума на Г-20 около 12:30 часа българско време. Си Дзинпин и Джо Байдън ще се срещнат лице в лице за първи път като лидери на двете държави. За последен път двамата проведоха телефонен разговор в края на юли тази година. В началото на август отношенията между двете страни се изостриха, след като Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, пътува до Тайван.