Германският посланик в Иран Ханс-Удо Мутцел е бил привикан в Министерството на външните работи в Техеран във връзка с изявления, направени от първия дипломат на Берлин Аналена Бербок, предава ТАСС, като се позовава на съобщение, публикувано на официалната интернет страница на ведомството.

"Тази сутрин иранският заместник-министър на външните работи по политическите въпроси Али Багери [Кани] привика германския посланик в Техеран във връзка с интервенционистките изявления на външния министър на страната “, се казва в изявлението.

По време на разговора иранският дипломат също нарече безотговорни и неприемливи изявленията на някои германски официални лица, които съдържат "подстрекаване към безредици и нарушаване на закона в Иран". Те, според него, "противоречат на нормите и принципите на международното право".

Заместник-министърът на външните работи на Иран подчерта, че "някои европейски страни, противно на международните си задължения за борба с тероризма, са станали поддръжници на терористични групировки и медии, които систематично произвеждат насилствено съдържание, преподават [техниката за организиране] на бунтове и терористичи актове“.

Атаката срещу мавзолея Шах Черах в град Шираз в Южен Иран, според него, съответства на действията на онези сили, които "някои европейски и американски страни подкрепяха и насърчаваха".

В сряда Бербок заяви, че Берлин, на фона на ситуацията в Иран, въвежда мерки срещу Техеран на двустранно ниво, които включва прекратяване на диалога в областта на икономиката и енергетиката, ограничаване на издаването на визи на притежатели на дипломатически паспорти, включително на представители на включените в санкционния списък на ЕС ирански организации.

Вече повече от месец вълненията в Иран, започнали след смъртта на 22-годишната Махса Амини, не стихват. Според официалната версия полицията е задържала Амини за неправилно носене на мюсюлманската забрадка. По време на разпита тя получила инфаркт, от който починала, според официалната версия. В социалните мрежи обаче се разпространи информация, че Амини е била бит от полицията.