В кулоарите на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН САЩ са отправили покана към Иран за провеждането на преки преговори за възстановяването на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД). Това обяви министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахян в интервю за Al Monitor, цитирано от ТАСС.

"Дори тук, в кулоарите на Общото събрание на ООН, получихме съобщение от американците: "Да говорим директно“. <...> Точно това се случва сега, получаваме съобщения от САЩ“, увери Абдолахян.

В същото време министърът подчерта, че за да води преки преговори със САЩ, иранската страна трябва да е уверена в тяхната ефективност. "Не се страхуваме да преговаряме със САЩ лице в лице. Трябва обаче разбиране, че това ще промени хода на играта, че ще има някаква полза - полза за нас от тези преговори“, добави първият дипломат на Техеран.

Абдолахян подчерта, че към настоящия момент страната му не вижда необходимост от нов кръг непреки преговори с участието на европейски посредници, но и няма да откаже участие в такива. "Ако американската страна смята, че е необходим още един кръг от преговори, водени от координатори, имам предвид [от Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност] Жозеп Борел и ЕС, то ние няма да откажем“.

Освен това министърът обяви, че през последните седмици Иран и САЩ са постигнали "известен напредък“ по темата за икономическите гаранции. Става дума за искането на Техеран да фиксира в споразумението разпоредба, че американската страна няма да може едностранно да се оттегли от сделката, както направи бившият президент на САЩ Доналд Тръмп.

На 10 септември външните министерства на Великобритания, Германия и Франция излязоха с изявление, в което нарекоха позицията на Иран по ядрената програма несъвместима със задълженията му и застрашаваща възстановяването на СВДП. Говорителят на иранското външно министерство Насър Канани Чафи отбеляза, че европейската критика към позицията на Техеран е стъпка, която тласка към провал преговорите по ядреното споразумение.

СВДП беше подписан с Иран през 2015 г. с цел преодоляване на кризата около ядрената му програма от постоянната петорка на Съвета за сигурност на ООН и Германия. През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от сделката.