Правителството във Виена не очаква смяна на режима в Москва до края на това десетилетие, а Западът, включително Украйна, няма да могат да разчитат в придържането на Русия към подписаните споразумения. Това подчерта министърът на външните работи на Австрия Александер Шаленберг в интервю за германския национален ежедневник Die Welt преди срещата с колегите си в Брюксел,

"Не предполагам, че политическата система и политическото ръководство в Русия ще се променят съществено до края на това десетилетие. Ще трябва да живеем с факта, че отношенията ни с Русия ще останат проблемни, защото липсва най-важният актив: доверие“, коментира първият дипломат на Виена пред изданието.

"Западът, включително Украйна, в бъдеще няма да могат да разчитат, че Русия ще се придържа към подписаните споразумения. Русия ще остане заплаха за много години напред“, предупреди Шаленберг.

"Затова Украйна се нуждае от западни гаранции за сигурност", заключи министърът.

Въпреки войната в Украйна и широките санкции срещу Русия, австрийското правителство поддържа неофициални канали на комуникация с Москва, заяви още Шаленберг, подчертавайки, че това е важно.

"Западът трябва да продължи да говори с Русия, както и администрацията на САЩ. Ние имаме глобална отговорност. Русия не е изчезнала от картата. Русия е най-големият географски съсед на ЕС, най-голямата ядрена сила на земята и седи на масата в множество международни организации“, припомни австрийският външен министър.