Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че геополитическата раздробеност, причинена от конфронтацията между САЩ и Китай, може да доведе до "фрагментация на света“ и бедност. Това се съобщава във фрагмент от доклада на фондацията World Economic Outlook, който беше разпространен в сряда, предава ТАСС.

Според МВФ разделянето на света на два блока, фокусирани върху САЩ и Китай, може да накара компаниите да преместят производството си в юрисдикциите на по-приятелски страни, за да избегнат проблеми с веригите за доставки на фона на геополитически противоречия. Такова развитие на събитията ще доведе до спад на световното производство с 1% през следващите 5 години и с 2% в дългосрочен план. "Един фрагментиран свят вероятно ще бъде по-беден. Докато някои играчи могат да се възползват относително или дори абсолютно от това, такива ползи са обект на значителна несигурност“, се посочва в доклада.

Експертите на фонда казват, че първите ефекти от кризата в отношенията между Вашингтон и Пекин са започнали да се проявяват още през 2020 г., когато преките чуждестранни инвестиции в периода от второто до четвъртото тримесечие са намалели с 20% спрямо нивата отпреди пандемията. Напрежението между САЩ и Китай също може да удари силно банковата система, тъй като нарушава веригите за доставки и подхранва инфлацията. Това може да принуди банките да поемат по-малък риск и да намалят кредитирането, което допълнително забавя икономическия растеж.

Анализът на риска на МВФ се превърна в "едно от най-шумните“ предупреждения за глобални икономически щети след пандемията от коронавирус, според Bloomberg. От октомври 2021 г. МВФ понижи прогнозата си за глобален растеж три пъти. Според последните данни фондът прогнозира, че растежът на глобалния БВП ще се забави до 2,7% тази година.