Глобалният икономически растеж се охлажда, изправен пред рискове от нестабилния банков сектор, високата инфлация и нарастващите лихвени проценти. Това заявиха в доклад от Международният валутен фонд във вторник, пише The Wall Street Journal.

Предвижда се общото икономическо производство да нарасне с 2,8% тази година, което е забавяне от 3,4% миналата година, тъй като страните продължават да се възстановяват от спадове, причинени от пандемията и войната в Украйна, казват от МВФ в последния си доклад за световните икономически перспективи. Неговата нова прогноза за 2023 г. беше малко променена - само с 0,1 процентни пункта по-ниска - от прогнозата от януари.

Многостранната финансова организация също така предвижда глобалният растеж да се ускори до 3% през следващата година, се казва в доклада, цитирайки някои обнадеждаващи знаци.

Повторното отваряне на Китай след дългите му блокирания поради пандемията влива сила в азиатската икономика. Икономиките на САЩ и Европа виждат своя растеж подкрепен от устойчивото потребителско търсене и силните пазари на труда. Нововъзникващите пазари се разширяват по-бързо от богатите страни и сривовете във веригите за доставки, наблюдавани по време на пандемията и след нахлуването на Русия в Украйна, имат по-малък ефект.

"Финансовите предизвикателства, пред които са изправени редица държави, хвърлят сянка върху нашите перспективи“, казва Пиер-Оливие Гуринша, директор по изследванията на МВФ. "Виждаме много негативни рискове занапред.“

Друг основен риск, заяви той, е постоянната инфлация, която може да наложи централните банки да повишат лихвените проценти над вече прогнозираните нива. МВФ прогнозира, че глобалната инфлация ще се охлади, като потребителските цени ще се покачат със 7% тази година и с 4,9% през 2024 г., в сравнение с 8,7% през 2022 г. Но организацията прогнозира по-бавно отслабване на базовата инфлация, която изключва нестабилните цени на енергията и храните.

Следователно икономиката навлиза в опасна фаза, в която финансовите рискове са се увеличили, докато инфлацията не е овладяна, въпреки че растежът остава нисък според историческите стандарти.

Дългосрочната перспектива на МВФ остава неясна. Глобалната икономика остава притеснена от последиците от войната в Украйна и нарастващото съперничество между САЩ и Китай. МВФ предупреди срещу икономическа фрагментация или разпадането на световната търговска система на съперничещи си блокове, включващи или САЩ и техните съюзници, или Китай, Русия и техните съюзници.

Гледайки пет години напред, МВФ прогнозира глобален икономически растеж от 3% през 2028 г., най-ниската подобна прогноза от десетилетия.

"Това не ни дава голяма надежда да отговорим на надеждите на хората, особено на бедните хора, по света и, най-важното, на бедните хора в бедните страни“, заяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева в понеделник, когато откри пролетните срещи на МВФ и Световната банка.

Глобалното забавяне тази година се води от напредналите икономики в Европа, според МВФ. Прогнозите са, че икономиката на еврозоната ще нарасне само с 0,8% тази година, което е спад от 3,5% миналата година. Икономиката на Обединеното кралство се очаква да се свие с 0,3% през 2023 г., след като се разшири с 4% през 2022 г.

Икономиката на САЩ се очаква да нарасне с 1,6% тази година спрямо 2,1% през 2022 г., прогнозират от МВФ.

Междувременно растежът на Китай се очаква да се ускори до 5,2% тази година от 3% миналата година.