Повече от 29 000 души са загинали при опит да достигнат до Европа от 2014 г. насам, като 5 000 от жертвите са загубили живота си през последните две години. Това се казва в доклад на Международната организация по миграция (МОМ), цитиран от Associated Press.

В текста агенцията на ООН предупреди за "нарастващ брой смъртни случаи, наблюдавани по маршрути през Средиземно море, по сухопътните граници към Европа и в рамките на континента“.

Според последния доклад най-смъртоносният миграционен маршрут продължава да бъде Централното Средиземноморие, където 2836 мигранти и бежанци са загинали от януари 2021 г. насам, опитвайки се да достигнат до Италия или Малта от Либия и Тунис.

Вторият най-смъртоносен е атлантическият път от Западна Африка до испанските Канарски острови, където са регистрирани повече от 1500 смъртни случая от 2021 г.

Но създателите на доклада признават, че броят на жертвите вероятно е занижен, като се има предвид трудността при събирането и потвърждаването на информация за "невидими корабокрушения“ – лодки, които изчезват в морето без свидетели.

Нарастващ брой смъртни случаи се наблюдават и в други области, които граничат с Европа, както и в Гърция, Западните Балкани и Ламанша, според доклада.

Много от смъртните случаи "можеха да бъдат предотвратени чрез бърза и ефективна помощ на мигранти в беда“, се казва в изявление на Проекта за изчезнали мигранти на МОМ.

За първи път докладът публикува статистически данни за смъртните случаи, свързани с т.нар. отблъсквания или принудителни експулсации от европейските власти. В тази връзка се съобщава за 252 смъртни случая въз основа на доклади от оцелели.

Отблъскванията са незаконни както според международното законодателство, така и според правото на ЕС, тъй като те нарушават правото да се търси убежище и принципа, забраняващ връщането на място, където човек би бил изправен пред реален риск от преследване, изтезания или заплаха за живота.

В доклада се казва, че 97 от смъртните случаи, свързани с отблъскването, са документирани в Централното Средиземноморие, 70 в Източното Средиземноморие, 58 на сухопътната граница между Турция и Гърция, 23 в Западното Средиземноморие и 4 на границата между Беларус и Полша.

"Такива случаи е почти невъзможно да се проверят изцяло поради липсата на прозрачност, липсата на достъп и силно политизираното естество на подобни събития и като такива тези цифри вероятно не отговарят на истинския брой смъртни случаи“, се посочва в доклада.