В ежедневната си сводка Министерството на отбраната на Великобритания твърди, че Русия е изчерпала запасите си от ракети с голям обсег и обстрелва Украйна с "празни“ снаряди, предава Reuters.

По данни на британското разузнаване руските военни премахват бойните глави от стари ядрени крилати ракети и стреля с тях по позиции в Украйна. Британското министерство на отбраната съобщава, че изображения показват останките на изстреляна от въздуха крилата ракета срещу Украйна, която изглежда е проектирана през 80-те години на миналия век като ядрена, но с премахната бойна глава. Подобен вид "празни“ снаряди също нанасят щети чрез кинетичната енергия на ракетата и неизразходваното гориво. Малко вероятно е обаче те да постигнат надеждни резултати срещу планираните цели, добави министерството в ежедневната си разузнавателна актуализация, публикувана в социалната мрежа "Туитър“.

"Каквото и да е намерението на Русия, тази импровизация подчертава нивото на изчерпване на руските запаси от ракети с голям обсег", уверени са във военното ведомство в Лондон.