"Руските войски, които в района на Херсон се опитват да преминат от десния на левия бряг на Днепър, бягайки от настъплението на въоръжените сили на Украйна, се крият зад цивилното население. За да направят това, те обявиха евакуация и създадоха бъркотия“. Това заяви ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на Южните сили за отбрана на Украйна Наталия Гуменюк в ефира на общонационалния телетон "Обединени новини", предава Укринформ.

"За всички е непонятно и смущаващо това, което са замислили колаборационистките власти с тази евакуация. Разбира се, стабилната им практика е да се крият зад цивилни. Те са уплашени, те са уплашени, те разбират и осъзнават, че напредването на нашите войски е неизбежно, че нашата сила ги притиска много и те се опитват да се скрият някъде, някъде да преформатират отбраната си, защото на десния бряг тя всъщност не издържа на нашата атака. Затова се опитват да се прехвърлят на левия бряг, където смятат, че ще им е по-спокойно. Но за да създадат по-гъсто население, те влачат със себе си и цивилното население“, отбеляза Гуменюк.

Тя добави, че украинските власти на Херсонска област призовават гражданите да не помагат на руснаците да вдигат вълнения и да се отнасят "съзнателно“ към техните лъжливи съобщения.

"Те се опитват да създадат алтернативно преминаване по Антоновския мост, криейки се зад цивилното население, за да изведат това, което им е много скъпо – семействата им, документацията им, пенсионния им фонд, който са разположили в Херсонска област, окупационни институции, които бяха прехвърлени там.Те се опитват вече да се преместят от десния бряг на левия, а не от левия на десния.И се опитват да създадат размирици, уж плашат пристигането на въоръжените сили на Украйна. Но съзнателната част от населението не се поддава“, подчерта представителят на пресцентъра на Силите за отбрана на Юга на Украйна.