Основната цел на руското командване на този етап от т. нар. "специална операция“ в Украйна все още е достъпът до административните граници на Донецка и Луганска области. Това заяви по време на брифинг в понеделник говорителят на Министерството на отбраната на Украйна Александър Мотузяник, цитиран от агенция УНН.

"На Донецко направление въоръжените сили спират настъпателните действия на руските части, които се опитват да отцепят нашите войски в района на Северодонецк и Лисичанск и да блокират пътищата за снабдяване от Бахмут. Противникът понася значителни загуби и продължава предприема мерки за тяхното възстановяване“, заяви говорителят на украинското военно ведомство.

По думите му, руските сили не провеждат активни бойни действия в Лиманско направление, а продължават да обстрелват позициите на украинските войски в районите Маяки (10 км северно от Славянск) и Серебрянка (5 км североизточно от Северск).

"В северодонецкото направление нашите войски оказват съпротива на щурмови действия в самия град, противникът активно използва артилерия, реактивни системи за залпов огън и сега контролира центъра на града. Там продължават военните действия с висока интензивност“, каза Мотузяник.

Той отбеляза още, че в посока Бахмут украинските части са отбили нападения на противника по направленията Викторовка – Врубовка и Камишеваха – Врубовка. За да блокира украинските части, руските сили са подновили настъпателните действия в района на село Золоте и се опитват да се укрепи на завоя на населените места Роти и Мороновка, добави говорителят на украинското МО.

Според ръководителя на украинската Луганска областна военна администрация руските войски контролират 70% от Северодонецк. В момента продължават ожесточени битки за всяка къща.