В периода от 16 до 30 юни Сърбия ще проведе съвместни учения "Платинен вълк" на своя територия заедно с някои страни от НАТО, потвърдиха за ТАСС от Министерството на отбраната на западната ни съседка.

"С решение на правителството на Република Сърбия от 16 март 2023 г. бе одобрено провеждането на международните тактически учения "Платинен вълк – 2023“. Международните тактически учения ще се проведат от 16 до 30 юни 2023 г. в Република Сърбия заедно с редица страни партньори, с които армията на Сърбия участва в многонационални операции“.

След началото на войната в Украйна Сърбия обяви мораториум върху международните военни учения, но маневрите "Платинен вълк“ са изключение, уточниха от ведомството.

"С решение на правителството на Република Сърбия от 16 март 2023 г. беше одобрено провеждането на международните тактически учения "Платинен вълк – 2023“, с което тези учения бяха изключени от мораториума върху планирането, подготовката и провеждането на учения с чуждестранни партньори в страната и чужбина. <...> Припомняме, че решението на правителството на Република Сърбия от 27 февруари 2022 г., с което се прекратяват и отлагат всички дейности, свързани с ученията с чуждестранни партньори, остава в сила“, се казва още в изявлението на военното министерство в Белград.

Ученията се организират от 2014 година, като последното от тях със сръбско участие е през 2021 година.