В понеделник сутринта руските войски предприеха масирано нападение срещу обекти на военно-промишления комплекс (ВПК) на Украйна, нарушавайки работата на предприятията, произвеждащи боеприпаси и военно оборудване за Въоръжените сили на Украйна. Това съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Според генерал Конашенков, през нощта руските въоръжени сили са извършили масиран ракетен удар с далекобойно високоточно оръжие, по море и въздух, базирайки се на съоръжения на украинския военно-промишлен комплекс. "Целтите на удара е постигнати. Всички набелязани цели са поразени", заяви той.



Конашенков допълва, че в резултат на това е нарушена работата на предприятията, които произвеждат боеприпаси, военна техника и въоръжение за украинските войски.

Тази нощ в цяла Украйна беше обявена въздушна тревога. Експлозии са прогърмели в три региона: Днепропетровска и Киевска, както и в столицата на страната, допълват от РИА Новости.

Отделно бе съобщено, че промишлено предприятие в Павлоград е било ударено.

Руската армия редовно атакува отбранителната промишленост, военната администрация, комуникационните и енергийните съоръжения на Украйна от 10 октомври. Както посочи Владимир Путин, това е отговор на терористичната атака срещу Кримския мост и други атаки срещу гражданска инфраструктура в Русия.