Опитът на украинската армия да възобнови настъпателните операции по линията Николаев-Кривой Рог и други направления се е провалил, заяви на последния си брифинг говорителят на Министерството на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от "Взгляд“.

"В хода на неуспешните атаки срещу селищата Архангелское, Олгино и Терновие поди врагът понесе значителни загуби и беше отблъснат от руските войски. Батальон от 57-ма мотопехотна бригада на Въоръжените сили на Украйна е разбит в района на селището Сухой Ставок. В момента завършва унищожаването на остатъците“, съобщава Telegram каналът на руското министерство на отбраната.

"За деблокиране на подразделенията на въоръжените сили на Украйна през река Ингулец бяха транспортирани 12 танка, доставени на киевския режим от Полша. Част от танковете са унищожени от мощния удар на руските войски. Няколко танка бяха взривени в тяхното минно поле по време на безредно отстъпление. Само пет украински танка успяха да избягат обратно, дълбоко в територията, контролирана от Въоръжените сили на Украйна“, заяви Конашенков.

"По време на два дни неуспешни атаки по линията Николаев-Кривой Рог и други направления украинските войски загубиха четири бойни самолета: два Су-25, един Су-24 и един МиГ-29. Три украински хеликоптера Ми-8 бяха свалени във въздуха. Руските войски са унищожили 63 украински танка, 59 бойни машини на пехотата, 48 други бойни бронирани машини, 14 пикапа с тежки картечници и повече от 1700 украински военнослужещи“, посочва още министерството на отбраната на Русия.

"Чрез удари с високоточно оръжие на руските въздушно-космически сили по пункта за временно дислокиране на части от 10-а планинско-щурмова бригада в района на село Дружковка на Донецката народна република (ДНР) бяха елиминирани до 50 националисти и девет единици военна техника. При концентриран огневи удар по командния пункт и склада с боеприпаси на 56-та мотострелкова бригада в района на село Карловка в ДНР са унищожени над 40 украински военнослужещи и 12 единици специална техника“, отбеляза Конашенков.

"Продължават ударите на оперативно-тактическата и армейската авиация, ракетните войски и артилерията по военни обекти на територията на Украйна. През деня бяха ударени десет командни пункта на Въоръжените сили на Украйна в районите на населените места: Первомайское, Добрянка, Белоусово, Лозовое, Нововоронцовка на Херсонска област, Зеленодолск на Днепропетровска област, Артемовск, Соледар, Зайцево и Маринка на Донецка народна република, както и 65 артилерийски единици, жива сила и украинска военна техника в 153 района. Унищожени са три склада с ракетно-артилерийско оръжие в районите на населените места Украинка, Харковска област, Черкаси и Ивано-Дариевка, ДНР, както и пускова установка на зенитно-ракетния комплекс Бук-М1 в района на селището Доброволие, Днепропетровска област“, продължават от военното ведомство.

"Руските системи за ПВО свалиха седем безпилотни летателни апарата в района на населените места Чаплинка в Херсонска област, Новоукраинка в Запорожка област, Боршчовка, Первомайское, Капитоловка, Изюм и Красное в Харковска област. Освен това в районите на Велики Копани, Берислав, Херсонска област, Антоновския мост и Каховската водноелектрическа централа бяха прихванати 57 снаряда от реактивни системи за залпов стрелба HIMARS, "Ольха“ и "Ураган“, заяви Конашенков.

"Общо от началото на специалната военна операция са унищожени: 280 самолета, 151 хеликоптера, 1844 безпилотни летателни апарата, 371 зенитно-ракетни комплекса, 4592 танка и други бойни бронирани машини, 822 РСЗО, 3360 оръдия и минохвъргачки на полевата артилерия, както и 5155 единици специална военна техника“, обобщиха от военното ведомство.

Ден преди това Министерството на отбраната съобщи, че в хода на отразяването на настъплението на въоръжените сили на Украйна за денонощие са унищожени 48 танка, 46 бойни машини на пехотата и повече от 1200 украински военнослужещи.

Превод и редакция: Иван Христов