Руски изтребител Су-27 е ескортирал германски патрулен самолет над Балтийско море, съобщи Министерството на отбраната на Руската федерация в канала си в Telegram.

"Руските средства за контрол на въздушното пространство над Балтийско море са засекли въздушна цел, приближаваща се към държавната граница на Руската федерация.

За идентифициране на въздушна цел и предотвратяване на нарушаването на държавната граница на Руската федерация във въздуха беше вдигнат изтребител Су-27 от войските на ПВО на Западния военен окръг. Екипажът на руския изтребител идентифицира въздушната цел като базов патрулен самолет R-3C Orion на ВМС на Германия.

След като чуждестранният военен самолет се отклони от държавната граница на Руската федерация, руският изтребител се завърна безопасно на летището си за базиране.

Не се допуска нарушаване на държавната граница на Руската федерация.

Полетът на руския изтребител е извършен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води без пресичане на въздушните пътища и опасно приближаване на самолет на чужда държава," се посочва в съобщението на министерството.