Основната причина за удара по временна дислокация на руските войски в Макеевка, където според последните данни са загинали 89 души, е станало използването на мопбилен телефон в зоната на поражение на украинските HIMARS. Това съобщи пред журналисти в сряда първият заместник-началник на Главното военно-политическо управление на въоръжените сили на РФ генерал-лейтенант Сергей Севрюков, цитиран от ТАСС.

"Вече е очевидно, че основната причина за случилото се е включването и масовото използване, противно на забраната, от персонала на мобилни телефони в обсега на вражеските оръжия. Този фактор позволи на противника да локализира и определи координатите на местоположението военнослужещите за нанасяне на ракетен удар.В момента се предприемат необходимите мерки за недопускане на подобни трагични инциденти в бъдеще“, заяви той.

Севрюков допълни, че в момента работи комисия за разследване на обстоятелствата около инцидента. В резултат на разследването виновните длъжностни лица ще бъдат подведени под отговорност, подчерта генералът.

На 2 януари Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи за смъртта на 63 руски военнослужещи в резултат на удар от въоръжените сили на Украйна с шест реактивни снаряда от РСЗО HIMARS в пункта за временна дислокация на едно от подразделенията на руските въоръжени сили в Макеевка, два от тях са свалени от системи за противовъздушна отбрана. Ударът е нанесен в новогодишната нощ.

По думите на Севрюков, руските военни са нанесли ответен удар: "С ответен огън е унищожена пусковата установка на реактивната система за залпов огън, от която въоръжените сили на Украйна обстрелваха Макеевка“.

Ракетни и въздушни удари в района на жп гара Дружковка в ДНР са унищожили още четири РСЗО HIMARS, както и "повече от 200 украински националисти и чуждестранни наемници“, твърди той. Освен това "в района на Масловка беше ударен пункт за временна дислокация на една от частите на Чуждестранния легион, където бяха убити над 130 чуждестранни наемници“.