Базираният в Хага Международен наказателен съд (МНС) издаде заповеди за арест на бившия министър на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу и настоящия началник на Генералния щаб на Въоръжени сили на страната Валери Герасимов във връзка с извършването на военни престъпления в хода на войната в Украйна. Съответното става ясно от съобщение на официалната интернет страница на МНС.

В доклада се подчертава, че "има разумни основания да се смята“, че Шойгу и Герасимов "носят индивидуална наказателна отговорност“ за военни престъпления, извършени от руската армия в Украйна – атаки срещу цивилни обекти, причиняване на прекомерни инцидентни щети на цивилни лица или цивилни обекти, престъпления срещу човечеството под формата на нехуманни действия.

"Има разумни основания да се смята, че двамата заподозрени са отговорни за ракетните атаки на руската армия срещу украинската електрическа инфраструктура от най-малко 10 октомври 2022 година до поне 9 март 2023 година. Освен това през това време руските военни сили извършиха големи брой атаки срещу множество електроцентрали и подстанции на много места в Украйна“, се казва в разпространеното съобщение.