Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест срещу държавния глава на Руската федерация Владимир Путин с обвинения, че е отговорен за военни престъпления в Украйна, предава Reuters.

Москва многократно отхвърли обвиненията, че нейните сили са извършвали зверства в хода на продължаващите повече от година военни действия в Украйна.

МНС издаде заповед за ареста на Путин по подозрение за незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна в Руската федерация.

Отделно съдът издаде заповеди за Мария Алексеевна Лвова-Белова, руски комисар по правата на детето, по същите обвинения.

По-рано тази седмица американският вестник The New York Times съобщи, че МНС планира да образува две дела за военни престъпления, свързани с действията на Русия в Украйна, и ще поиска заповеди за арест на няколко души, като не бе изключено сред тях да бъде и Путин, тъй като съдът не признава имунитета на държавен глава в случаи, свързани с военни престъпления, престъпления срещу човечеството или геноцид.

Все пак вероятността за съдебен процес остава малка, обясниха експерти, тъй като съдът не може да гледа делата задочно и Русия е малко вероятно да предаде собствените си служители.

Случаите представляват първите международни обвинения срещу Москва, повдигнати от началото на конфликта в Украйна, и идват след месеци работа на специални екипи за разследване. Делата ще са две – за отвличане на малки деца и подрастващи от Украйна и последващото им изпращане в руски лагери за "превъзпитание“, и за извършване на умишлени атаки срещу гражданска инфраструктура в страната.

Главният прокурор Карим Ахмад Хан трябва първо да представи обвиненията си пред състав от съдии по досъдебното производство, които ще решат дали са спазени правните стандарти за издаване на заповеди за арест или разследващите се нуждаят от повече доказателства.

През последните седмици група правителства и международни организации засилиха разговорите за необходимостта от създаване на отделен международен съд с правомощия да преследва Русия за престъплението "агресия“, по което МС няма юрисдикция. Съдът може да подведе под отговорност лица, дори лидери, само за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид. Защитниците на идеята за нов съд твърдят, че агресията е първостепенното престъпление, от което произтичат всички останали.