Международният наказателен съд (МНС) е започнал разследване на взривяването на Каховския язовир, обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в последното си видеообръщение, предава новинарският канал CNN.

Инцидентът в Южна Украйна е една от най-големите промишлени и екологични катастрофи в Европа от десетилетия насам. Той доведе до унищожаване цели села, наводняване на земеделски земи, лиши десетки хиляди хора от енергия и чиста питейна вода и причини огромни екологични щети.

"През последните дни представители на МНС посетиха Херсонска област. Още в първия ден след бедствието главният прокурор изпрати искане до прокуратурата на МНС за разследване на бедствието и работата вече е започнала“, увери украинският президент.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за причиняването на пробива на бента, въпреки че не е ясно дали язовирът е бил атакуван умишлено или срутването е резултат от структурна повреда. Двете страни също се обвиняват взаимно в обстрел по време на усилията за евакуация на цивилни от контролираните от тях райони.

"Много е важно, че представителите на международното правосъдие видяха със собствените си очи последствията от този руски терористичен акт и сами чуха, че руският терор продължава. И продължава с най-циничния и брутален обстрел на наводнената територия, зоната за евакуация“, допълни Зеленски.

Украинският президент подчерта, че неговото правителство съдейства на разследването на МНС, като предоставя "пълен достъп до засегнатите райони, до свидетели, до цялата информация и доказателства“.

Зеленски също заяви, че украинските власти са помогнали за евакуацията на 4000 души от наводнените райони в Южна Украйна, "като най-тежката ситуация все още е във временно окупираната част на Херсонска област“.

ТАСС междувременно съобщи, че руските служби за спешна помощ са евакуирали около 7000 души от районите, които контролират.

Най-малко 14 души са загинали при наводнението, съобщиха украински власти в неделя.