Двете най-големи партии в Република Северна Македония (РСМ) в неделя ще избират своите лидери. Управляващата СДСМ ще избере наследника на Зоран Заев на преки избори, а ВМРО-ДПМНЕ ще преизбере на конгреса Християн Мицкоски като единствен кандидат за председател на партията, пише скопското електронно издание “МКД“ .

На вторите преки вътрешнопартийни избори в СДСМ около 60 хиляди активни членове на партията ще изберат петия лидер от 1992 г. насам. Заев след поражението на партията на местните избори напусна лидерската позиция след три мандата, а за негов наследник в надпреварата влязоха трима кандидати Димитър Ковачевски, Фросина Ременски и Йован Деспотовски. Това ще бъдат втори преки вътрешнопартийни избори, съгласно устава на СДСМ.

Ковачевски е смятан за фаворит на Заев и го придружава в преговорите за разширяване на парламентарното мнозинство и има неговата подкрепа. Той обещава, че ако спечели доверието на членовете, ще възстанови СДСМ като печеливша партия.

Фросина Ременски обещава връщането на достойнството на СДСМ. Тя напусна ръководните структури на СДСМ заради подозренията за причастността й към корупционен скандал.

Деспотовски, директор на Дирекция за развитие на технологичните зони и активист в СДСМ от повече от 25 години, обяви, че с избирането му за председател партията ще се върне към основната си политическа ориентация, а евроатлантическият път ще остане опция без обаче да "застрашава“ страната и нейните граждани.

Всички членове на партията, притежаващи електронна членска карта, ще могат да упражнят правото си на глас в 194 избирателни секции в цялата страна, които ще работят от 8 до 19 часа (9 до 20 часа българско време). Изборите се провеждат от Централната избирателна комисия, общинските избирателни комисии и колегиите във всички общински организации.

Според устава на партията след избора на председател следва избор на нови партийни ръководни органи.

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ пък насрочи за неделя 17-ия конгрес, който ще се проведе в Спортен център "Яне Сандански" в Скопие. Според съобщението от партията регистрацията на гостите, делегатите и представителите на медиите ще започне в 10 часа. (11 часа българско време)

Откритата част ще продължи до 13 часа (14 часа българско време), последвана от закрита част. В рамките на закритата част на конгреса е предвидено и гласуване и избор на председател на ВМРО-ДПМНЕ, като единствен кандидат е Християн Мицкоски, който се очаква да получи нов мандат от делегатите.

В съобщението на ВМРО-ДПМНЕ до медиите се посочва, че в 17.30 часа (18:30 часа българско време) продължава откритата част за обществеността, която ще включва обръщението на новоизбрания председател на ВМРО-ДПМНЕ.

Партията обяви приемането на нова политика и стратегия и сериозно кадрово обновление на ръководните органи на ВМРО-ДПМНЕ.

"ВМРО-ДПМНЕ ще бъде двигателят на промените, които ще настъпят и основният поддръжник на новото бъдеще. На конгреса ще бъде приета нова доктрина на ВМРО_ДПМНЕ, в която ще бъдат определени целите на нашето съществуване, каузата, за която се борим и какво планираме в бъдеще. Това ще бъде нашата биография за тези, които искат да бъдат част от ВМРО ДПМНЕ и на които подаваме ръка. Ще имаме важни съобщения за бъдещето. В моята програма, която ще предложа, ще обхвана най-болните въпроси на страната ни, около които ще се обединим, но и позиционирането ни по стратегически важни теми“, каза Мицкоски.

Превод и редакция: Юлиян Марков