Албания иска да превърне пристанищния си град Дуръс в "брат на Дубай“ чрез строителството на марина на стойност 2 милиарда долара, предава МИА.

Вч четвъртък двете компании, които ще реализират проекта Durrës Yachts & Marina, Eagle Hills Real Estate Development, представлявана от предприемача Мухаммад Ел Алабар и Albanian Seaports Development Company, представлявана от Ерлис Херени, подписаха меморандум за сътрудничество по инвестицията.

"Ще създадем нещо толкова специално, че когато хората дойдат, никога няма да искат да напуснат Дуръс и Албания“, обеща инвеститорът Мухамед Ел Алабар.

Премиерът на Албания Еди Рама пък заяви, че яхтеното пристанище в Дуръс ще отвори пътя за цялото албанско крайбрежие, не само за Дуръс, и с реализацията на проекта "Дуръс ще бъде близнак на Дубай“.

Той добави, че албанската държава ще бъде акционер в това историческо споразумение за изграждането на най-голямото средиземноморско туристическо пристанище, постигнато след три години преговори.

"Споразумението ще бъде най-добрият отговор за всички онези, които спекулираха и не оставиха нищо недоказано за този проект, който е един от проектите, които завинаги ще променят не Дуръс, а Албания. Г-н Алабар каза, че тук ще има 12 хиляди нови работни места, качествени работни места. Не става въпрос за над 1000 яхти, които ще дойдат и ще доведат потребители в Дуръс, което ще повиши неимоверно нивото на потребление, но това е, от което се нуждаем, нашият туризъм да премине на друго ниво“, заяви още Рама.

Той отправи специални благодарности към президента на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед, който оказа пряка подкрепа за постигането на споразумението.

Превод и редакция: Иван Христов