Германското министерството на икономиката и опазването на климата е готово да отпусне около 400 000 евро за фотограф на оглавяващия ведомството Роберт Хабек, съобщава вестник Bild.

По данни на изданието към настоящия момент ведомството търси да наеме фотограф за министъра, който да създаде имидж на Хабек. Договорът, според вестника, е разчетен за до четири години, а предвидената заплата е 400 000 евро – "пари от германските данъкоплатци“, коментират от редакцията. Задачата на фотографа е да придружава министъра "както при задгранични пътувания, така и при такива из страната, както и по време на срещи в Берлин".

В същото време, както посочва Bild, Министерството на икономиката на Германия обръща внимание на факта, че подобен договор е съществувал и по-рано (2015-2018 г.). Федералното правителство трябва "прозрачно да информира гражданите за своята работа и назначения", подчертава вестникът.

За сравнение: пресслужбата на германския канцлер съобщава за четирима постоянни фотографи, които се включват при необходимост. Министерството на икономическото сътрудничество и развитие харчи сходни суми с Министерството на икономиката (четири години/390 000 евро). Министерството на здравеопазването рядко наема фотографи ("при нужда“). Министърът на отбраната има много фотографи. Министерството на строителството е подписало "скромен“ договор с фотограф за една година на стойност "само“ 20 865 евро, пише изданието.