Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви, че ще засили присъствието си в Запорожката атомна енергийна централа (ЗАЕЦ) на фона на опасения относно подаването на вода за охлаждане на реакторите на централата, съобщава британският вестник The Guardian.

"С оглед на засилващите се дейности на МААЕ съгласно новосъздадените принципи, организацията ще засили присъствието на свои представители на място, като замени настоящия екип с по-голяма група“, обявиха от организацията.

В изявлението се цитират думите на генералния директор Рафаел Гроси, според които "възможната загуба на основния източник на вода за охлаждане на централата допълнително усложнява една вече изключително трудна и предизвикателна ситуация по отношение на ядрената безопасност и сигурност“.

Агенцията уверява, че работи за гарантиране на наличието на възможно най-много вода за охлаждане в резерв, в случай че вече няма достъп до Каховския язовир. Нивата на водата продължават да спадат, предупреждават от МААЕ.

Нивата на водата в язовира вече са паднали с 2,8 метра от вторник, но почасовата скорост на загуба се е забавила до "между 5 и 7 сантиметра на час от пика от около 11 см на час“.

"Ако нивото падне под 12,7 метра, ЗАЕЦ вече няма да може да изпомпва вода към площадката“, се казва още в разпространения текст, като се добави, че това ниво може да бъде достигнато за два дни.

"Подготвяйки се за такава възможност, ЗАЕЦ непрекъснато попълва водните си резерви – включително големия охладителен басейн до централата, както и по-малките си охладителни басейни и съседните канали – чрез пълно използване на водата от Каховския язоври, докато това все още остава възможно“.