"Персоналът на Запорожката АЕЦ остава на място въпреки обявената евакуация в Енергодар. Напоследък се наблюдава засилване на военното присъствие и активност на територията на гарата". Това пише РБК-Украйна, като се позовава на пресслужбата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Според генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси експертите, които все още са на територията на Запорожката АЕЦ, продължават редовно да чуват обстрели. Като цяло ситуацията на станцията става все по-непредвидима и потенциално опасна.

"Изключително съм загрижен за много реалните рискове за ядрената и физическата безопасност на централата. Трябва да действаме незабавно, за да предотвратим заплахата от голяма ядрена авария и свързаните с нея последици за обществото и околната среда. Това голямо ядрено съоръжение трябва да бъде защитено. Ще продължа да настоявам всички страни да се ангажират с тази жизненоважна цел и МААЕ ще продължи да прави всичко по силите си, за да помогне за гарантирането на ядрената и физическата сигурност на станцията“, е заявил генералният директор на МААЕ.

Отбелязва се, че експертите на МААЕ не са успели да посетят Енергодар през последните дни, но са получили информация за евакуационната ситуация в града, която е част от по-широка евакуация в региона.

"От началото на конфликта, преди почти 15 месеца, числеността на персонала в АЕЦ-а постепенно намалява, но ръководството на станцията заяви, че остава достатъчно за безопасната експлоатация на станцията“, се посочва от пресслужбата.

Медията припомня, че руските сили започнаха евакуация на жителите на Енергодар, Запорожка област.