Екипът на МААЕ е наясно с "повишената военна активност в района“ близо до Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), заяви ръководителят на агенцията Рафаел Гроси, добавяйки, че неговият екип въпреки това ще продължи инспекцията си. "След като стигнахме толкова далеч, ние няма да спрем“, категоричен е той. Русия контролира съоръжението от март и както Киев, така и Москва публично подкрепиха посещението на ядрения наблюдател на ООН, пише The Washington Post.

"Руснаците обстрелват предварително съгласувания маршрут на мисията на МААЕ“, твърди украинският областен управител на Запорожие Александър Старух в четвъртък. "Настояваме Руската федерация да спре провокациите и да предостави на МААЕ безпрепятствен достъп до украинския ядрен обект. Енергоатом, украинската държавна енергийна агенция, също обяви в четвъртък, че близкият до централата град Енергодар е "попаднал под обстрел от руски хеликоптери“.

Русия от своя страна обвини въоръжените сили на Украйна в опит да осуетят мисията на МААЕ в централата, според Владимир Рогов, служител, назначен от Москва в Запорожка област, съобщиха руски медии. Washington Post не можа независимо да провери нито едно от двете твърдения.

Точните параметри на проверката на МААЕ остават неуточнени. Според Гроси мисията "се стреми да предотврати ядрена авария“ и МААЕ ще настоява за "постоянно присъствие“ в ЗАЕЦ. Руските служители обаче настояват, че неговият екип вероятно ще получи само един ден за инспекция на съоръжението. Пътуването има за цел да премахне риска от ядрена катастрофа като тази, която се случи в Чернобил през 1986 г.