Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси продължава да обсъжда с Русия и Украйна създаването на защитна зона в Запорожката атомна електроцентрала, предава РИА Новости, като се позовава на изявление от организацията.

"Генералният директор продължава консултациите с Украйна и Русия, насочени към съгласуване и бързо въвеждане на зона за ядрена сигурност и защита около ЗАЕЦ“, се казва в изявление на агенцията.

Отбелязва се, че резервният електропровод, деактивиран в края на декември поради обстрел близо до гарата, все още не е възстановен. Тази ситуация "за пореден път демонстрира необходимостта от незабавно прекратяване на всички военни действия, които могат да засегнат ядрената безопасност" на ЗАЕЦ и украинските атомни електроцентрали, цитират в текста думите на Гроси.

В същото време МААЕ продължава да се подготвя за разполагането на постоянни мисии в четири украински атомни електроцентрали - Хмелницката, Ровненската и Южноукраинската АЕЦ, както и на площадката на Чернобил, се казва в доклада.

Запорожката АЕЦ се намира на левия бряг на Днепър в близост до град Енергодар. Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа по брой блокове и мощност - централата разполага с шест енергоблока с мощност от 1 гигават всеки. От март тя е под контрола на руските военни. От МВнР в Москва подчертаха, че тази стъпка е оправдана, за да се избегне изтичане на ядрени и радиоактивни материали.