Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е готова да разположи постоянни мисии от експерти по ядрена безопасност във всички атомни електроцентрали в Украйна, както и в зоната на тази в Чернобил. Това се посочва в съобщение на агенцията, публикувано на официалната му интернет страница.

"МААЕ се подготвя за постоянно разполагане на мисии в <...> АЕЦ "Хмелницка“, "Ровне“ и Южноукраинската, както и в Чернобил, за което генералният директор на МААЕ [Рафаел] Гроси се договори с украинския премиер Денис Шмихал миналата седмица“, се посочва в документа.

Експертните мисии на агенцията ще помогнат на персонала на централите да "поддържа високо ниво на ядрена безопасност".

На международната конференция за предоставяне на финансова помощ на Украйна, която се проведе в Париж на 13 декември, Гроси и Шмигал договориха създаването на постоянни мисии на МААЕ в атомните електроцентрали, както и в зоната около Чернобил.

На 14 ноември МААЕ обяви, че по искане на украинското правителство ще изпрати експертни мисии в ядрените съоръжения на страната през следващите седмици. На 25 ноември приключи мисията на МААЕ в района на Чернобилската атомна електроцентрала, на 2 декември експертите на регулатора инспектираха Южноукраинската атомна електроцентрала, а на 10 декември - Хмелницката и Ровненската атомна електроцентрала.