Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) е сериозно обезпокоена от ядрената програма на Северна Корея, се казва в публикуван днес доклад на агенцията, в който се призовава азиатската страна да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси алармира за ситуацията през юни, отбелязвайки, че строителните дейности по разширяване на ключови съоръжения в основния севернокорейски ядрен обект в Йонбьон напредват.

Тази година Пхенян проведе серия от ракетни изпитания и някои анализатори смятат, че след петгодишно прекъсване страната се готви да поднови тестването на ядрени оръжия.

В доклада си МААЕ заяви, че изкопните дейности по повторното отваряне на тестовия тунел в близост до подземния ядрен полигон "Пунгери", който бе частично разрушен през 2018 г., са започнали през март и вероятно са били завършени през май. "Повторното отваряне на ядрения полигон е доста обезпокоително, както и разширяването, както се съобщава, на завода за обогатяване на уран (в Йонбьон) и продължаването на експлоатацията на реактора (5MW) и на други съоръжения", заяви агенцията на ООН, обобщавайки своите изводи.

Продължаването на ядрената програма на Северна Корея е несъмнено нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, се казва в годишния доклад.

Гроси призова Пхенян да спазва задълженията си съгласно резолюциите на ООН, да си сътрудничи с МААЕ и да разреши нерешените въпроси, особено възникналите след напускането на инспекторите на атомната агенция от страната през 2009 г.