Иран все още изпълнява задълженията си по ядрената сделка. Това заяви генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси в кулоарите на 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27) в египетския град Шарм ел-Шейх, предава ТАСС.

"Иран изпълнява задълженията си засега. Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) не е мъртъв, той се бори с трудностите. Преговорите продължават, макар и с болезнено бавни темпове", отбеляза генералният директор на МААЕ.

Гроси коментира и твърденията, че Украйна разполага и се готви да използва "мръсна бомба“. Съгласно думите му, МААЕ е изпратила екип за проверка, който не е открил никакви признаци за разработването на такъв вид бомба.

"Ние незабавно, в рамките на няколко дни, организирахме екип от инспектори за три съоръжения.  Успяхме да потвърдим липсата на признаци на злоупотреба с ядрени материали“, обяви Гроси.

Той отбеляза, че агенцията не може да пренебрегне съобщенията за създаването на "мръсна бомба“, тъй като те "формират част от разказ, който може да доведе до използването на ядрени оръжия“.