Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) препоръчва изтеглянето на цялата военна техника и оборудване от територията на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Това съобщи във вторник генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, цитиран от CNN.

"Виждаме как персоналът на станцията работи в изключително трудни условия в близост до военна техника и оборудване. В тази връзка нашата препоръка е намиращата се на място военна техника и оборудване да бъде премахната, за да не пречи на нормалната работа на ядрената сигурност“, заяви той по време на речта си по видеовръзка на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

МААЕ също така препоръчва да се възстанови системата за външно електрозахранване на Запорожката АЕЦ и след това да се осигури нейната безопасна работа.

"Ядрена електроцентрала без външно електрозахранване може да загуби критична функционалност, включително охлаждащи реактори и отработено гориво. Без това може да се сблъскаме с много сериозна авария. Така че МААЕ препоръчва системата за външно електрозахранване да бъде възстановена и достъпна по всяко време“, обясни Гроси.

Организацията също отправи призив за осигуряване на стабилна работа на системата за мониторинг на радиационния фон в Запорожката АЕЦ.

"Шестата точка се отнася до функционирането на системите за мониторинг на радиационния фон, за да се разбере ситуацията и да се разбере дали има радиация в атмосферата. <...> Атомната електроцентрала трябва да гарантира функционалността на [системата], включително чрез практическо обучение“ заяви той по време на речта си по видеовръзка на заседание на СС на ООН.