Инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) са стигнали до заключението, че Иран е успял да обогати уран до 84%, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

Миналата седмица инспекторите на международната организация са установили, че Иран е успял да получил уран, обогатен до 84%. Това е най-високото ниво на обогатяване на горивото, регистрирано в страната, подчертава агенцията.

Bloomberg отбелязва, че за създаването на ядрено оръжие е необходимо да се постигне обогатяване на урана до 90%. Според агенцията експертите на МААЕ тепърва ще определят дали Техеран е постигнал рекордно ниво на обогатяване на уран, или това е станало "неволно поради натрупването" на гориво в тръбите, свързващи центрофугите.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви в началото на февруари, че изненадваща инспекция в ядреното съоръжение Фордоу е разкрила недекларирана промяна във връзката между две каскади от центрофуги IR-6, които обогатяват уран до 60%. Той твърди, че иранците са направили значителни промени в дизайна на завода за обогатяване на гориво без предварително уведомление до агенцията.

Обединеното кралство, Германия, САЩ и Франция изразиха безпокойство от информацията, съдържаща се в доклада на МААЕ. В съвместно изявление, разпространено от пресцентъра на Държавния департамент на САЩ, се подчертава, че "производството на обогатен уран от Иран в съоръжението Фордоу крие значителни рискове за режима на неразпространение на [ядрени оръжия] и не е оправдано от граждански нужди“.

Говорителят на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди каза, че докладът на МААЕ за обогатяване на уран до 60% в обекта Фордоу се основава на остаряла информация и погрешна преценка на един от инспекторите на агенцията.

По повод новите данни на МААЕ официален Техеран отбеляза, че те представляват "изопачаване на фактите“.

"Публикуваната новина е измислица и погрешно представяне на факти. Наличието на силно обогатени частици е естествено явление във всеки от процесите на обогатяване. Иран все още не се е опитвал да обогати [уран] над 60%“, увери официалният представител на Организацията за атомна енергия на Иран Бехруз Камалванди.