Група любители археолози откриха останките от двореца на Тюдорите Коливестън - къщата на майката на Хенри VII, лейди Маргарет Бофорт, съобщава британският вестник The Guardian, като уточнява, че съоръжението се намира на територията на едно от селата в графство Нортхемптъншир.

Разкопките са извършени от екип от Collyveston Historic Preservation Society Chaps.

Дворецът е популярно средище през XV век и в него са се случили редица исторически събития. По-специално, през 1503 г. в двореца се се състояли предсватбените тържества на Маргарет Тюдор и шотландския крал Джеймс IV, а на 16 и 17 октомври 1541 г. Хенри VIII мести за кратко двора си там. До средата на XVII век дворецът запада.

Изследователите са изготвили план за локализиране на двореца още през март 2018 г. Използвали "знанията на местните и слухове“, за да определят мястото на разкопките.

Chaps има повече от 80 членове: от тийнейджъри до възрастни на 70-80 години.

"Много от нас израснахме в провинцията, така че чувахме за този изгубен дворец и се чудехме дали е мит или реалност. Така че просто искахме да го намерим“, казва Крис Клоуз, председател на Collyveston Historic Preservation Society.

Но тъй като Chaps са група аматьори, те не разполагали нито с пари, нито с опит, нито с планове как да помогнат в намирането на останките от двореца.

"Наивността и трудолюбието ни доведоха дотук“, казват членове на дружеството.

През 80-те и 90-те години на миналия век бяха направени няколко опита за намиране на двореца, но без предимствата на съвременните технологии нито един не беше успешен. Мястото на разкопките е открито с помощта на геофизични изследвания и използването на наземни радари, пояснява изданието.

Сега любителите археолози са провели геофизични изследвания с помощта на радар, проникващ в земята. Това е помогнало да се определи къде се намират стените на двореца. След това те са получили разрешение от собствениците на къщите да копаят в градините им.

Впоследствие историци от университета в Йорк помогнали за идентифицирането на двореца по откритите каменни корнизи и се присъединили към разкопките, за да разкрият сградата и да я съхранят за бъдещето.