Президентът на Бразилия обвини Израел в извършване на геноцид в Газа, като сравни действията на държават с Холокоста, предаде ВВС.

Луис Инасио Лула да Силва заяви, че военната кампания на Израел е била война между "добре подготвена армия и жени и деца".

Израел обвини Лула, че омаловажава Холокоста и заяви, че се бори за унищожаването на ХАМАС и връщането на заложници, взети от екстремистите на 7 октомври.

Основната еврейска организация в Бразилия също разкритикува коментарите на Лула.

Говорейки от среща на върха на Африканския съюз в Етиопия, Лула да Силва коментира: "Това, което се случва в Ивицата Газа с палестинския народ, няма паралел в други исторически моменти. Всъщност то наистина е съществувало, когато Хитлер е решил да убие евреите. Това не е война на войници срещу войници. Това е война между високо подготвена армия и жени и деца."

Бразилският политик осъди ХАМАС, след като въоръжени лица убиха най-малко 1200 души и заловиха 253 заложници при атаката срещу Израел на 7 октомври.

Но оттогава той открито критикува ответната военна кампания на Израел, която според управляваното от ХАМАС здравно министерство в Газа е убила повече от 28 800 души, главно жени и деца.