Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва разкритикува атаката на Русия срещу Украйна по време на държавно посещение в Португалия, съобщава германският вестник Die Zeit.

"Ние осъждаме териториалното нарушение на Украйна и вярваме в международен ред, основан на закона и зачитане на националния суверенитет“, заяви той пред парламента в Лисабон навръх 49-ата годишнина от Революция на карамфилите, която върна Португалия към демокрацията.

"Военна политика, насочена срещу народ, борещ се за своята свобода, никога няма да може да победи“, подчерта президентът на Бразилия.

Въпреки критиките си към Русия, Лула, който иска да играе посредническа роля с Китай, не призова за изтегляне на руските войски от Украйна. Вместо това той повтори призива си за мирни преговори. Войната "не може да продължава безкрайно“.

По време на скорошно посещение в Китай Лула предизвика значително раздразнение в САЩ и Европа, като критикува военната помощ, предоставена от НАТО и други страни на Украйна. "САЩ трябва да спрат да насърчават войната и да започнат да говорят за мир. ЕС трябва да започне да говори за мир“, заяви тогава той.