Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва е отхвърлил поканата на своя колега Владимир Путин да посети Русия, заяви той. Лула сподели, че Путин го е поканил по телефона да посети Международния икономически форум в Санкт Петербург, цитира CNN публикацията на бразилския президент в Twitter. 

"Отговорих, че не мога да отида в Русия в момента, но повторих готовността на Бразилия, заедно с Индия, Индонезия и Китай, да разговарят с двете страни в конфликта в търсене на мир“, пише Лула.

На свой ред Владимир Путин е заявил, че Русия е отворена "за диалог по политически и дипломатически път, който все още е блокиран от Киев и неговите западни спонсори", сепосочва в изявление на Кремъл, добавяйки, че телефонният разговор е иницииран от бразилската страна.

Двамата държавни глави са разговаряли и за неотдавнашната среща на Г-7 , както и за руско-бразилското сътрудничество.

Кремъл не спомена за покана до Санкт Петербург.

Лула съобщи, че е разговарял по телефона с китайския президент Си Дзинпин за "необходимостта от мир в Украйна“.

CNN припомня, че Лула се опитва да се позиционира като възможна посредническа сила в конфликта от месеци насам.

Бразилският президент предложи създаването на " Г-20 за мир " - група от държави, достатъчно силни, за да бъдат уважавани на масата за преговори, но които все още се смятат от някои за неутрални в конфликта между Русия и Украйна. Индонезия, Индия и Китай ще играят решаваща роля в неговата визия, но страните от Латинска Америка също са поканени да се присъединят към инициативата. Лула също така разкри, че по време на разговорите си със Си през април те са обсъдили формирането на група от лидери с еднакво мнение по въпроса с Украйна.

Лула се бори да направи предложенията си широко убедителни. Една противоречива идея, която той предложи, предвижда Украйна да отстъпи Крим, който Русия анексира през 2014 г., в замяна на мир - отстъпка, която Киев изключи и която Белият дом определи като "просто погрешна“.